Svět-dárků.cz Bezva-Trička.cz Čaj-Čaj.cz
Třídit dle :  Vzestupně Sestupně
1  2  Dopředu
Kvetoucí čaj - čajové umění

Kvetoucí čaj - čajové umění

5. 12. 2009 17:16:50, Daniel Krečmer
Zvýšené popularity se v poslední době dostalo vázaným čínským čajům, obzvláště těm kvetoucím. Odkud tyto čaje pocházejí? Jak se vyrábějí? Proč nás fascinují? Vázané čaje se původně vyráběly v provincii Yunnan u čínsko-laoských a čínsko-vietnamských hranic, ale vzhledem k rosto Více
Příprava kalabasy - tykve na Maté

Příprava kalabasy - tykve na Maté

20. 10. 2009 8:47:43, Jonáš Vrchovský
Kalabasa – někdy také Kalabassa či Calebassa je plodem Lagenárie (Lagenaria siceraria). Jedná se o jednoletou bylinu používanou lidstvem již přes 10 000 let. Původně africká rostlina byla domestikována v Asii, nyní je rozšířená po celém světě. Listy i plody rostliny jsou jedlé Více
Taiwanské oolongy – příprava a základní dělení

Taiwanské oolongy – příprava a základní

10. 3. 2009 9:28:02, Daniel Krečmer
Pojmenování OOLONG označuje částečně fermentovaný (oxidovaný) čaj, původně vyráběný pouze v Číně a na Taiwanu. Taiwanské oolongy jsou přitom jedny z nejreprezentativnějších čajů tohoto druhu vůbec. Samotné čaje tohoto typu bývají ještě děleny do tří skupin podle stupně oxidac Více
Legendy o čaji

Legendy o čaji

26. 2. 2009 13:19:40, Daniel Krečmer
Počátky poznání čaje se v mnoha aspektech různí, hlavně však v tom, odkud legendy pochází. Vzhledem k tomu, že čaj je původu čínského, můžeme nejpravděpodobnější historii nalézt zde. Podle jedné z legend znali lidé v Číně čaj už v roce 2737 před naším letopočtem, kdy se čínský Více
Babiččin ovocný čaj

Babiččin ovocný čaj

28. 2. 2009 15:23:41, Markéta Šigutová
Ovocný čaj trochu jinak a netradičně. Babiččin ovocný čaj je nápojový koncentrát s kousky ovoce pro přípravu prvotřídního ovocného čaje. Základem každé lahvičky jsou kousky ovoce naložené ve vlastních ovocných šťávách s přidáním cukru a různých druhů koření. Díky tradiční receptu Více
Stylové podávání čaje

Stylové podávání čaje

27. 2. 2009 13:42:28, Jonáš Vrchovský
Stále častěji se při různých příležitostech setkáváme s podáváním čaje. Je zdravější než káva, alkohol, či mnohdy cukru či “éček“ plné, široce nabízené nápoje. Jak ale čaj správně podávat? Chci-li podat návštěvě japonský zelený čaj, potřebuji k tomu kimono, vlasy do drdolu a Více
Tajemství čaje Phu Er

Tajemství čaje Phu Er

27. 2. 2009 13:16:31, Daniel Krečmer
Proslulý čaj Phu er se vyrábí v čínské provincii Jün-nan. Na trhu ho můžeme najít v podobě lístků, ale nejčastěji bývá slisován do cihel, koláčů nebo misek. Jméno získal podle města a okresu, kde se tento čaj zpracovával už v dobách dynastie Tchang. Ze starobylých čajových stromů Více
Nepálský čaj

Nepálský čaj

26. 2. 2009 12:41:12, Jonáš Vrchovský
Nepál, chudá himalájská země, která je Budhovým rodištěm patří mezi kvalitní producenty černého čaje. Čaj pěstovaný na hranici s indickým Darjeelingem má všechny vlastnosti darjeelingských čajů. Bývá zpracováván i stejnou metodou. Chuťově jde o silné černé čaje s příměsí chuti ča Více
Indie a čaj

Indie a čaj

26. 2. 2009 9:40:28, Daniel Krečmer
Indické čaje jsou notoricky známé každému, byť i jen občasnému pijákovi čaje. Vždyť kdo by neznal Darjeeling, Assam, Nilgiry. Holandský cestovatel Jan Huyghes van Linschoten popsal ve své knize z roku 1598 zvyk Indů přidávat lístky divoce rostoucího čajovníku assámského do jídel Více
Čínský čajový rituál Gong-fu neboli Kung–fu

Čínský čajový rituál Gong-fu neboli Kung

16. 11. 2008 18:22:46, Daniel Krečmer
Na rozdíl od Japonska v Číně není čajový obřad tak ortodoxně popsaný a dodržovaný. Svou podobu získal v 16. století za vlády dynastie Ming a císaře Šen-cunga v provincii Fu-ťien. Čím se stával čaj populárnějším, tím více se mu věnovala pozornost a tak se přišlo na to, že nejlépe Více
YiXingská keramika

YiXingská keramika

17. 1. 2008 12:03:57, Daniel Krečmer
Speciální čajovou keramiku ocení především znalci a ortodoxní milovníci kvalitního čaje. Tato keramika nese své jméno podle čínského města v provincii Tian-su, kde se těžila hlína na její výrobu. Každé nádobí, které používáme k přípravě a pití čaje, má velký vliv nejen na pocity Více
Zelený čaj - přírodní léčivý prostředek

Zelený čaj - přírodní léčivý prostředek

25. 12. 2007 16:39:48, Daniel Krečmer
Léčivá síla čaje je lidem  již dlouho dobře známa. Čaj je hned po vodě nejvíce rozšířeným nápojem na Zemi. Zeleným čajem je označován čaj nefermentovaný. Po zavadnutí čajových lístků dochází k tepelnému ošetření, čímž se zabrání oxidaci a zachová si tak všechny pří Více
1  2  Dopředu
Copyright © 2004 Svet-Darku.cz. Powered by Netmmerce. Design by W.D.A. Czech, s.r.o.